Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки. По този

...
Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки. По този
Коментари Харесай

Схема за източване на пари от Здравната каса - туристи се оказаха пациенти в болница

Рехабилитационно лечебно заведение е отчитало неизвършена медицинска дейност на пациенти по клинични пътеки. По този метод - чрез фалшиви документи, болничното заведение е получавала неследващи финансови средства от бюджета на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК), съобщиха от Министерство на вътрешните работи.

Схемата е открита в хода на разследване, подхванато от чиновници на отдел „ Икономическа полиция “ в Главна дирекция " Национална полиция ".

Според данните от инспекцията, осъществена на 4 декември т.г. от икономическите служители на реда и контролни екипи на НЗОК, престъпната скица е прилагана  от 1 януари 2022 година до 30 юни т.г., като в този интервал общо са отчетени 5681 хоспитализации от лечебното заведение. Част от пациентите са били еднократно одобрявани за рехабилитация, само че от лечебното заведение са отчитали две или повече хоспитализации. Друга част от „ пациентите “ са гостували в хотели в същия град и на две близки балнеоложки селища, а персоналните им данни са били употребявани от заведението за отчитане на неизвършена здравна активност. 

По предварителни планове цената на клиничните пътеки, по които най-често са били отчитани хоспитализациите, са в размер на 391 и 487 лв.. 

Извършена е съвместна проверка в лечебното заведение с контролните органи на НЗОК и са събрани данни за осъществено закононарушение по Наказателния кодекс – медицински документи с погрешно наличие и безпричинно получени суми от НЗОК. Проверката продължава, написа Българска телеграфна агенция.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР